header banner
Default

De reisapp umob krijgt 6 miljoen van de oprichter van GO Sharing


6 miljoen voor reis-app umob – Ali Niknam EY Entrepreneur of the Year

VIDEO: Hoe gebruik je een GO Sharing e-scooter?
GO Sharing

Ook nieuws: cryptobedrijven krijgen geld terug van DNB, funding voor medische AI Cordys, oplichter deepfaket Ali Niknam en Facebook-AI maakt schunnige stickers.

Umob Raymon Pouwels MaaS reis-app

calendar 5 oktober 2023 05-10-2023 clock 3 minuten

1. Raymon Pouwels fietst 6 miljoen binnen voor umob

VIDEO: GoShare Customer App Demo - On Demand Moving and Delivery Made Simple!
GoShare

Voormalig GO Sharing-oprichter Raymon Pouwels en Bibi Jorissen hebben 6 miljoen opgehaald voor umob, hun reis-app die deelaanbieders, taxi en ov combineert. Met het verse geld kan MaaS-app umob nieuwe aanbieders aansluiten en snel uitbreiden in Europa.

Het idee lijkt daarnaast dat de startup vooral veel tijd en energie gaat steken in gemeenten, die het warm moet zien te krijgen voor meer deelvervoer. Het Rotterdamse umob is sinds augustus live en belooft toegang tot 200.000 voertuigen. Van welke investeerders het geld komt, maken Pouwels en Jorissen niet bekend.

Lees ook: Raymon Pouwels (founder GO Sharing) start MaaS-platform, met focus op consument én toerist

2. Cryptobedrijven winnen zaak om te hoge facturen van DNB

VIDEO: GO Sharing: wel betaald, geen deelscooter
Radar AVROTROS

Bitvavo, Bitonic en Coinmerce hebben jarenlang te veel betaald voor het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB). Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald in een zaak die elf Nederlandse cryptobedrijven hadden aangespannen tegen de bankenwaakhond. Ze vallen alleen onder de antiwitwasregels en hebben geen vergunning maar een registratie, een veel minder zwaar regime.

De cryptobranche schat dat tussen een paar duizend euro tot ruim vier ton per bedrijf terugbetaald moet worden over 2021. Over 2022 steggelen ze nog met de bank, aldus het FD.

3. Klein miljoen voor medische AI van Cordys Analytics

VIDEO: Go-Sharing scooters
ScooterDaaf

Het Utrechtse Cordys Analytics, dat AI loslaat op ECG’s om hartaandoeningen op te sporen, heeft 9 ton opgehaald bij LUMO Labs, Regio Utrecht en Utrecht Health Seed Fund. Met het geld kan de spin-out van UMC Utrecht zijn software verder verfijnen en uitbreiden. Cordys sluit de ECG- apparaten aan op zijn cloud, zodat zorgprofessionals in verschillende organisaties hun diagnoses kunnen ondersteunen met de AI-inzichten.

4. Deepfake van Ali Niknam probeerde Bunq-collega op te lichten

VIDEO: Vanaf vandaag GO Sharing deelauto's in Eindhoven
Studio040

Oplichters hebben de stem en beelden van Bunq-topman Ali Niknam nagemaakt om diens bank geld afhandig te maken. De poging mislukte, meldt NRC.

Vorige week ontving een werknemer van de Amsterdamse onlinebank een e-mail met een uitnodiging voor een videogesprek, zogenaamd van Niknam. In dat gesprek kreeg de werknemer een door kunstmatige intelligentie gegenereerde kloon van Niknam te zien, die de werknemer verzocht ‘een aanzienlijk’ geldbedrag over te maken, aldus Niknam. Dat gebeurde niet – de werknemer trapte niet in de oplichterstruc.

5. Echte Ali Niknam EY Entrepreneur of the year

VIDEO: ‘Binnen 2.5 jaar van 10.000 naar 100.000 GO Sharing scooters doorgroeien’
De Ondernemer

Ondertussen haalde de echte Ali Niknam woensdag maar liefst twee prijzen binnen tijdens de verkiezing van EY Entrepreneur Of The Year: de publieksprijs en de titel zelf. Daarmee wordt bevestigd dat Niknam een inspirerende ondernemer is die visionair en disruptief is en positieve verandering teweegbrengt in zijn sector.

Gijs Coppens van Open Up won de titel in de categorie Emerging. De Social Impact Award ging (terecht!) naar Socialdebt van Jamal Oulel en de Family Business Legacy Award was voor auto- en truckbedrijf Van Tilburg-Bastianen Groep.

Lees ook: Jamal Oulel zet met zijn fintech Socialdebt incassobureaus buitenspel

6. Elektrische busje van XBUS komt zo bij VDL Nedcar

VIDEO: GO scooter proberen
Any Bike

De productie van de elektrische minibus XBUS bij VDL Nedcar in Born is een stap dichterbij. Opdrachtgever ElectricBrands verwacht dat de serieproductie eind volgend jaar, begin 2025, kan starten, aldus het Eindhovens Dagblad. Ingenieurs van VDL Nedcar en de maker van het lieftallige Duitse busjes werken al nauw samen om het ontwerp af te stemmen op de toekomstige productielijn.

Er zijn inmiddels ruim 17.000 XBUS’jes besteld. De camperversie is verreweg het populairst, maar het modulaire wagentje is er ook als pick-up. Prijs vanaf 28 mille, actieradius vanaf 200 kilometer.

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

VIDEO: Driving For GoShare (FIRST Look Review)
Your Driver Mike

Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.

7. En dan dit: Facebook laat AI nsfw-stickers genereren voor Messenger

VIDEO: Go sharing e-scooter service /Rent a scooter in Netherlands
Road Chap

Emu, de nieuwe stickergenerator in Facebook Messenger, laat zich makkelijk verleiden tot het maken van nsfw-plaatjes. Op X worden inmiddels naar hartenlust voorbeelden gedeeld met billen, borsten en wapens – liefst in combinatie met Super Mario of X-eigenaar Elon Musk.

Een klein clubje early users heeft al toegang tot het vorige week gelanceerde Emu, dat gebruikmaakt van Meta’s Llama 2 LLM. Waarschijnlijk moet het bedrijf van Mark Zuckerberg nog even wat vangrails aanbrengen voordat de boel helemaal live kan.

Wat we ook lazen:

VIDEO: Strijd tussen E-SCOOTERS: welke deelscooter is de beste?
Bright

Sources


Article information

Author: William Montgomery

Last Updated: 1698458041

Views: 1042

Rating: 3.7 / 5 (94 voted)

Reviews: 99% of readers found this page helpful

Author information

Name: William Montgomery

Birthday: 1973-09-20

Address: 8050 Morris Common, New Jose, CT 01277

Phone: +4094211491913003

Job: Meteorologist

Hobby: Badminton, Fishing, Skiing, Animation, Cycling, Skydiving, Backpacking

Introduction: My name is William Montgomery, I am a receptive, fearless, variegated, steadfast, forthright, dear, frank person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.